3x tips voor minder energieverbruik voor MKB’ers

 

Misschien heb je ze zelf al eens gemaakt of wellicht heb je ze al eens gehoord: er zijn allerlei excuses die ondernemers gebruiken om geen energiebesparende maatregelen te nemen. “Het is te duur” of “het past niet bij het bedrijf” of “ik heb geen tijd om ermee te beginnen” zijn stuk voor stuk uitspraken die écht als excuus worden gebruikt. Het nemen van energiebesparende maatregelen voor MKB’ers is anno 2020 namelijk heel eenvoudig. Natuurlijk moet je er even de tijd voor nemen, maar wanneer je eenmaal weet hoe je energie kunt besparen zul je zien dat dit je gemakkelijk afgaat. In dit artikel lees je 3 handige tips voor minder energieverbruik binnen je MKB.

Check je kantoorpand

Een van de gemakkelijkste stappen die je als ondernemer kunt zetten, is het controleren van je bedrijfspand. Alle kleine beetjes helpen namelijk wanneer het om besparen van zakelijke energie gaat. Check bijvoorbeeld de isolatie van de muren, de vloer en het dak. Is alles voldoende geïsoleerd of kan er wat verbeterd worden? Het grote voordeel van een goede isolatie is het feit dat gestookte warmte langer in een ruimte blijft hangen, waardoor je minder hoeft te stoken. Controleer gelijk de verlichting, want de kans is groot dat je (nog) gebruik maakt van gloeilampen of andere energievreters. Kies je voor een LED-lamp als vervangend licht dan bespaar je heel veel energie. Er zijn LED-lampen die slechts 3% energie verbruiken van wat gloeilampen verbruiken.

Stap over op groene energie

Wanneer alle kleine onderdelen gecontroleerd zijn, is het tijd voor de volgende stap: het overstappen op groene energie mkb. Een groot deel van de ondernemers in Nederland nemen nog grijze stroom af. Dat is niet heel vreemd, aangezien dit altijd de norm is geweest. De laatste jaren is de vraag naar groene energie echter toegenomen, ook in de zakelijke sector. Groene stroom is beter voor de wereld, omdat er veel minder CO2 vrijkomt bij de productie ervan dan bij de productie van grijze energie. Ook wordt groene energie uit natuurlijke bronnen gehaald in plaats van uit fossiele brandstoffen. Daarom raden we je aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van groene zakelijke energie. Wist je dat groene stroom helemaal niet duur(der) hoeft te zijn? Via een zakelijke energievergelijker scoor je altijd de beste deal. Op Minder.nl vind je altijd de meest scherpe aanbieding omtrent MKB energie.

Thuiswerken voor het milieu? Graag

Tot slot is het in het kader van energiebesparing goed om eens naar de mogelijkheden omtrent thuiswerken te kijken. Natuurlijk kan dit niet binnen iedere MKB; er zijn altijd branches waarin medewerkers op kantoor of op de werkvloer aanwezig moeten zijn. Heb je echter de mogelijkheid om mensen af en toe thuis te laten werken? Doe dat dan met oog op het milieu: je zult zien dat je er best veel energie mee kunt besparen. Vandaag de dag is mobiel en op afstand werken ontzettend makkelijk. Je hebt binnen no time een belletje gepleegd en een videogesprek starten is over het algemeen ook erg eenvoudig. Het scheelt voor het bedrijf energie in de vorm van verlichting, verwarming én waterverbruik. Wat extra mooi meegenomen is, is dat het voor jou als werkgever ook nog eens kan schelen in reiskosten. Die kun je bij een vaste werkdag thuis afschaffen.

Geef een reactie