Zo vind je de leukste en meest geschikte vacature voor jezelf! 

Op zoek naar een nieuwe baan omdat je net bent afgestudeerd of misschien wel toe bent aan een andere uitdaging? Als dat het geval is ga jij binnenkort waarschijnlijk weer solliciteren. Maar hoe doorloop je het zoekproces naar een leuke vacature zonder teveel stress en gedoe? In dit blog vertellen we je graag stap voor stap hoe je je zoekproces het beste kunt aanpakken en uiteraard ook hoe je het beter niet kunt doen!

Wat wil ik?

De eerste vraag die je jezelf natuurlijk altijd moet stellen is: “Wat wil ik”? Waar ben jij naar op zoek? Wat zijn jouw wensen, behoeften, vragen, uitdagingen, doelen, toekomstperspectieven en ga zo maar door. Door eerst in kaart te brengen wat je zelf graag wilt weet je ook beter waar je naar op zoek bent. Natuurlijk is het kijken naar banen die aansluiten op jouw opleiding een eerste stap in de goede richting maar vergeet ook zeker niet om verder te kijken. Soms staren we onszelf blind op een te kleine branche waardoor we misschien wel hele leuke vacatures mislopen. Heb jij bijvoorbeeld een administratieve achtergrond kijk dan niet alleen maar naar administratieve vacatures. Uiteraard is dit je uitgangspunt maar misschien vind je in een andere branche wel een soortgelijke functie alleen dan onder een hele andere omschrijving. Dus kortom: bedenk wat je wilt maar hou al je opties open!

Waar wil je werken?

Het is ook goed om na te denken in welke omgeving je wilt werken. Heb je het er bijvoorbeeld voor over om lang onderweg te zijn naar je werk en weer terug naar huis of vind je een korte reistijd belangrijk? Je kunt ook je zoekruimte stap voor stap uitbreiden als je nog niet helemaal zeker weet wat je wilt. Een korte reistijd is natuurlijk ideaal maar als dat betekent dat je geen leuke vacature kan vinden dan is het toch verstandig om dit een beetje uit te breiden. Daarnaast is het ook goed om te kijken hoe en waar een desbetreffend bedrijf is gevestigd. Amsterdam is bijvoorbeeld een immens grote stad en de ene plek zal voor jou veel beter te bereiken zijn dan de anders.  

Wat hebben jij en je werkgever elkaar te bieden?

Uiteraard gaat het in eerste instantie om jou maar vergeet ook zeker niet wat jij het bedrijf te bieden hebt. Ook al is de vacature nog zo leuk, als de eisen niet aansluiten op wat jij kan doen en wil doen dan zal de samenwerking al snel niet meer optimaal verlopen. Jouw wensen zijn uiterst belangrijk maar die van je werkgever ook. Jullie stappen er straks samen in!

Geef een reactie