Als zzp’er investeren in een landbouwmachine

Werken in de landbouw is natuurlijk ontzettend leuk. Mensen die liever niet de hele dag binnen op kantoor zitten en graag met hun handen werken gaan liever elke dag naar buiten. De twee meest voorkomende manieren om in de landbouw te werken is natuurlijk als werknemer of het hebben van een eigen landbouwbedrijf. Maar tegenwoordig zijn er in Nederland steeds meer ZZP’ers. Mensen die van zichzelf uit een eigen bedrijfje beginnen en voor zichzelf werken. Er zijn natuurlijk verschillende voordelen aan op deze manier werken.  In dit artikel bespreken we de voordelen van werken als zzp’er in de landbouw en wat voor opties er zijn.

Voordelen

Wanneer je als zzp’er in de landbouw werkt dan krijg je het beste van twee werelden. Als werknemer in de landbouw zit je, net als andere werknemers natuurlijk, vast aan een loonsalaris. Hierdoor is het inkomenspotentieel dat je hebt een stuk lager dan wanneer je bijvoorbeeld een eigen landbouwbedrijf hebt. Maar bij een eigen bedrijf komt een heleboel kijken. Je zult mensen moeten aannemen, niet alleen voor het werk zelf maar ook voor administratie, verkoop enzovoorts. En alhoewel een bedrijf heel veel inkomsten potentieel heeft, is het ook zo dat een bedrijf potentieel verlies kan leiden. Er hangt dus flink risico aan vast en een landbouwbedrijf heeft vaak veel uitgaven en investeringen te doen. Een wat makkelijkere en goedkopere optie is daarom om te beginnen als zzp’er.

Investeren in een landbouwmachine

Wanneer je een eigen landbouwbedrijf begint, zul je moeten investeren in vele landbouwmachines en ook werknemers moeten aannemen. Als zzp’er is het mogelijk in een landbouwmachine en je kunt het werk gewoon alleen doen. Wanneer je wat geld opspaart en de juiste landbouwmachine aanschaft kun je je daarna voor klussen aanbieden bij andere bedrijven en ook overheid organisaties.

Neem bijvoorbeeld Pieter van Middelaar die al zijn geld opspaarde om een verreiker te kopen en deze gebruikt om processierupsen te bestrijden in de zomer. Een verreiker te koop kun gemakkelijk vinden op het internet, ook tweedehands. En met de machine haalt hij nu overal processie rupsen weg. Dat doet hij zowel voor particulieren maar ook voor bijvoorbeeld voor provincies en gemeentes nu. Hij is een zzp’er die gewoon ontzettend hard werkt maar het is net een stukje overzichtelijker als een heel landbouwbedrijf hebben. Wanneer je een jonge ondernemer bent is het beter om te beginnen als zzp’er en van daaruit uit te bouwen. Op deze manier groei je mee met je bedrijf.

Geef een reactie