Badminton Algemeen

Leestijd2 minuten

Badminton

Bad-min-ton volgens Kramers Woordenboek. 

[bedmintən] (Eng) (het) uit India afkomstig spel waarbij met lichte rackets een shuttle heen en weer over een net wordt geslagen. 

Badminton Algemeen

Badminton is één van de meest populaire sport ter wereld. Omdat badminton geschikt is voor alle leeftijdsgroepen en spelniveaus. Voor zowel mannen als vrouwen en zowel binnen als buiten uitgeoefend kan worden. Badminton wordt weliswaar hoofdzakelijk gespeeld in een zaal dit noodgedwongen omdat de lichte officiële badmintonshuttle te gevoelig is voor windinvloeden.

Voor wie een badmintonracket nog nooit in handen heeft gehad, kan toch enorm veel plezier beleven in deze attractieve sport. Omdat de shuttle niet de grond mag raken, vereist dit goede reflexen en een behoorlijk potje conditie. Badminton gespeeld door professionele spelers wordt gezien als de snelste indoorsport ter wereld.

Badminton speelt u met een badmintonracket en een badmintonshuttle. De shuttle, die is gemaakt van plastic of van veren, wordt over een net heen-en-weer geslagen zonder de grond te raken. Badminton kan gespeeld worden op verschillende manieren. Of men speelt 1 tegen 1 of men speelt 2 tegen 2. Speelt men echter recreatief of gebruikt men bepaalde trainingsmethoden dan zijn er nog varianten te vinden om bijvoorbeeld 1 tegen 2 te spelen. Echter meer dan 4 spelers op één baan is ongebruikelijk.

Badminton spelvormen

Binnen de reguliere wedstrijden zijn de onderstaande speelvarianten (zie ook spelvormen link) bekend:

Singles (heren enkelspel/ dames enkelspel)
1 tegen 1, man – man of vrouw – vrouw.

Gemengd dubbel = 2 tegen 2 man/vrouw tegen man/vrouw

– Gemengd Dubbelspel

Dubbels = 2 tegen 2 man/man tegen man/man of vrouw/vrouw tegen vrouw/vrouw.

– Heren Dubbelspel

– Dames Dubbelspel

Badminton Speelveld

Het veld wordt in tweeën gedeeld door een net op 1,55 meter hoogte bij de staander. In het midden mag het net niet lager hangen dan 1,542 meter. Het net zelf moet 0,76 meter hoog zijn. De touwen waarvan het net gemaakt is moet donker van kleur zijn en van gelijkmatige dikte. Deze dikte moet variëren van 15 tot 20 millimeter.