Ik ga beginnen met zakelijk bankieren, jij ook?

Je overweegt om een zakelijke lening of krediet af te sluiten. Hierbij is het cruciaal om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten. Naast het feit dat het rendement van een zakelijke lening op moet wegen tegen de kosten ervan, wil je er zeker van zijn dat je maandelijkse geldstromen voldoende zijn om aan de aflossingsverplichting te voldoen.

Rekening houden

Rente is de grootste kostenpost van een zakelijke lening. De hoogte van de rente heeft te maken met verschillende factoren, zo is het afhankelijk van de kredietwaardigheid en terugbetalingscapaciteit van je bedrijf en de ervaring van jou als ondernemer, maar ook de looptijd van de lening. Afhankelijk van de situatie zal je rekening moeten houden van een rente tussen de 4 en 8,75%. Daarnaast betaal je een afsluitprovisie aan de kredietverstrekker ter hoogte van 1 tot 3% van het leenbedrag, en bemiddelingskosten van 0,5 tot 1%. Sommige financiers brengen jaarlijkse beheer- of administratiekosten in rekening.

Je kan nu je zakelijke lening berekenen om te zien wat het voor jouw onderneming gaat kosten en hoeveel rente je uiteindelijk op jaarbasis kwijt zal zijn.

Bankieren

Je wilt het maximale uit je bedrijf halen. Makkelijk betalen en snel en efficiënt geld ontvangen. Je houdt grip op je financiële gedeelte en hebt 24/7 inzicht. Het is als ondernemer erg fijn om de geldzaken op orde te hebben. Hiervoor gaat een ondernemer zakelijk bankieren.  Je kan nu meer dan 84 verschillende rekeningen met elkaar vergelijken. Je bent onafhankelijk en objectief. Een zakelijke rekening is niet verplicht volgens de wet, maar wel door de bank. Alle banken hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen, dat jouw particuliere rekening uitsluitend voor privétransacties gebruikt mag worden. De bank kan jouw rekening dus sluiten als je deze ook voor zakelijke redenen gebruikt.

Wat heb je nodig?

Heb je een eenmanszaak of een VOF? Dan heb je relatief weinig nodig. Houd het volgende bij de hand als je een rekening gaat aanvragen: je paspoort of identiteitskaart, je bedrijfsnaam en adres, datum van oprichting en KvK-nummer. Bij een VOF kan gevraagd worden naar de samenwerkingsovereenkomst.

Banken hebben het recht om jou af te wijzen als klant. Dat komt in de praktijk echter niet vaak voor. Alleen ondernemingen met specifieke regelgeving zoals verzekeringsmaatschappijen of bedrijven in crypto currencies ervaren vaak moeilijkheden. 

De meeste banken hebben een starterskorting. Startende ondernemers krijgen het pakket het eerste half jaar of hele jaar gratis. Daarnaast hebben enkele banken een overstapactie, waarbij je een cadeau ter waarde van €50 krijgt als je van je oude bank overstapt naar de andere.

Geef een reactie