Chutney

Leestijd1 minuut

Chutney

Een chutney is een smaakmaker afkomstig uit de Pakistaanse en Indiase keuken. In deze landen wordt chutney vers bereid, meestal dan ook zonder conserveringsmiddelen omdat het meteen na bereiding opgegeten wordt. Begin 17e eeuw werden chutneys voor het eerst in Europese landen geïntroduceerd, het was een luxe product.
De ingrediënten waarmee het gemaakt wordt kunnen verschillen, eigenlijk elk ingrediënt wat voor handen is met een pittige of sterke smaak. Een chutney wordt bereidt door de ingrediënten samen te stampen. In landen van herkomst wordt het traditioneel met een stenen vijzel gestampt. In Europa en Noord-Amerika worden chutneys die lange tijd bewaard kunnen worden, daaraan wordt dan plantaardige olie, azijn of citroensap toegevoegd, en meestal ook veel suiker. Met deze methode blijft chutney even lang houdbaar als jam.
Bij een vruchtenchutney worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn en gember, maar ook mosterdzaad, knoflook, peper en ui. De verschillende mogelijkheden van ingrediënten zoals kruiden zijn vrijwel oneindig. Naast een scherpe smaak heeft chutney ook een zoete smaak door de toegevoegde suiker, evenals zuur door de azijn. Hier in Nederland is de meest bekende variant mango chutney, een vrij dikke vruchtenpuree wat u kunt combineren met bijvoorbeeld kip. Zeker de moeite waard om eens te proberen!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *