Glutenvrij

Leestijd1 minuut

Glutenvrij voedsel

Glutenvrij eten is een thema dat tegenwoordig redelijk vaak ter sprake komt. Maar wat zijn gluten dan? Gluten is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel aangetroffen worden in alle granen. Gluten is opgebouwd uit de proteïnen gliadine en glutenine. Deze geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe meer gluten het meel bevat, hoe steviger het product wordt. Bij het bakken van brood is het gluten verantwoordelijk voor het vasthouden van de vrijkomende kooldioxide in het deeg, waardoor het brood kan rijzen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere broodsoorten, zoals volkorenbrood, rozijnenbrood of brood met veel zaden en pitten.

De handel in glutenvrije producten is in opkomst. Vooral bakkerijen maken steeds meer glutenvrije producten zoals stroopwafels glutenvrij of broden glutenvrij. Meestal wordt er gekozen om met een bepaalt soort meel te bakken, het boekweitmeel glutenvrij is een meel dat vooral in China, Japan, Korea, en andere Aziatische landen wordt gebruikt voor noedels.
Naast etenswaar zijn er ook dranken die glutenvrij zijn zoals Estrella Damm Daura. Estrella Damm Daura is een bier dat Glutenvrij gebrouwen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *