Godsdienst

Leestijd1 minuut

Godsdienst Bosnië-Herzegovina

Over het algemeen geldt dat de Bosnjakken de islam (40% van de bevolking) als godsdienst hebben, wat zijn oorsprong heeft in de eeuwenlange overheersing door Ottomanen, de Kroaten rooms-katholiek (15%) zijn en de Serviërs Servisch-Orthodox (31%). Kenmerkend voor Bosnië-Herzegovina is het feit dat het geloof de etnische identiteit benadrukt.
Vier procent van de bevolking is protestant en de overige tien procent is joods, niet religieus of een andere religie.

De religieuze praktijk staat bij alle godsdiensten op een vrij laag pitje, veroorzaakt door het communistische regime, toen religie werd ontmoedigd. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw kent de religieuze praktijk weer een opleving, met name onder de jonge Kroaten in Herzegovina.
In de oorlog werden honderden moskeeën en andere heilige plaatsen verwoest. Ook ca. 200 katholieke en 30 orthodoxe kerken werden in die periode verwoest. Nog steeds is het zo dat in gebieden waar men een etnische of religieuze minderheid vormt, het belijden van de eigen godsdienst niet altijd gewaardeerd wordt, soms uitlopend op geweld.

Medjugorje is een bergdorp in het zuidwesten van Bosnië-Herzegovina. Het werd wereldberoemd door een reeks verschijningen van Maria die er sinds 1981 zouden hebben plaatsgevonden. Sindsdien is het een bekend bedevaartsoord geworden. De Katholieke Kerk heeft dit bedevaartsoord tot nu toe niet erkend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *