Incoterms: leveringscondities van goederen

Leestijd2 minuten

Waar wordt gehandeld in goederen, dienen er ook duidelijke afspraken te bestaan over de leveringscondities van de goederen. Deze leveringscondities worden Incoterms genoemd. Incoterms beschrijven de rechten en plichten van kopers en verkopers in de levering van goederen, volgens een internationaal afgesproken standaard. De Incoterms staan dan ook geregistreerd als handelsmerk. Eens in de tien jaar worden de Incoterms waar nodig herzien.

Transparante handel
Mede door het toegenomen dataverkeer is de internationale handel tegenwoordig enorm veelzijdig. Daarom bestaat er een sterke behoefte om deze handel zo transparant mogelijk te houden. De Incoterms vormen voor zowel de koper als verkoper van goederen een contract waarin enkele zaken staan vastgelegd. Zo worden de verplichtingen van beide partijen beschreven en wie wat regelt om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit varieert van het zorgen voor vergunningen tot aan het uitvoeren van de levering op de plaats van bestemming. Een belangrijk onderdeel van de Incoterms vormt het zogenaamde kritische punt. Bij dit punt verschuiven de verantwoordelijkheden en risico’s van de bedreven handel van de ene partij naar de andere.

Voorkomen van verrassingen
Hoewel de Incoterms vastgelegde afspraken betreffen, dien je zelf altijd te waken voor onvoorziene omstandigheden. Als het volgens de Incoterms vastgelegd is dat je bij een bepaald soort handel invoerrechten dient te betalen, is het je eigen verantwoordelijkheid je over de hoogte van deze invoerrechten te laten informeren. Doe je dit niet, dan zou je zomaar een kostenpost voor de kiezen kunnen krijgen die je niet had voorzien. De Incoterms verplichten je echter wel aan deze kosten tegemoet te komen.

Afspraken per leveringsvorm
Per leveringsvorm liggen er afspraken vastgelegd in de Incoterms. Grofweg kunnen deze afspraken worden gecategoriseerd in afspraken over alle leveringsvormen enerzijds, en specifieke afspraken over levering over water anderzijds.

Alle leveringsvormen
De afspraken over alle leveringsvormen betreffen voornamelijk afspraken over de locatie van de levering. De zogenaamde EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP en DDP variëren ieder in de mate waarin de leverancier of koper verantwoordelijk is voor waar de goederen afgeleverd worden. Dit loopt uiteen tot het leveren van goederen in een loods, tot aan directe bezorging of het afgeven van goederen bij een douanepunt.

Levering over water
Bij levering over water, vastgelegd in FAS, FOB, CFR en CIF, worden er afspraken gemaakt die direct gelinkt kunnen worden aan het gebruik van schepen. Hier komen vaak aspecten aan bod als bemanning en het gebruik en vervoer van zeecontainers. Ook zaken als verzekering kunnen anders zijn bij levering over water.