Je eerste jaren als zelfstandig fotograaf

Voor jezelf werken als fotograaf, het is een droom van velen. Fotografie is een hobby die ik en vele anderen met plezier uitvoeren maar om er ook je beroep van te maken is natuurlijk hele andere koek. Veel mensen hebben het gevoel dat fotografie tegenwoordig niet meer een realistisch beroep is te kunnen beoefenen. Iedereen kan namelijk goede foto’s nemen tegenwoordig toch? We hebben allemaal smartphones met goede camera’s, Instagram filters en natuurlijk kunnen we ook zo een spiegelreflexcamera kopen voor een paar honderd  euro. Maar de realiteit is dat er voor aspirerend professionele fotografen echt nog wel opties zijn om als zelfstandig fotograaf je geld te verdienen. In dit artikel bespreken we de beste tips voor je eerste jaren als zelfstandig fotograaf.

Kies de juiste fotografie

Er is natuurlijk meer dan een soort fotografie. Er is natuurfotografie, portretfotografie, straatfotografie, bruiloftsfotografie enzovoorts. Hoeveel potentie er is om geld te verdienen met je fotografie hangt heel erg af van de soort fotografie die je kiest. Denk bijvoorbeeld aan bruiloftsfotografie. Veel mensen zijn voor deze bijzondere dag zeer bereid geld te besteden aan een goede fotograaf die de bruiloft kan vastleggen. Daarom is een specialisatie in bruiloftsfotografie een goede carrière optie.

Doe veel ervaring op

Het is belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen wanneer je professioneel fotograaf wilt worden. Wanneer mensen je inhuren dan verwachten ze een zekere kwaliteit. Je wil je dus ver genoeg ontwikkelen dat je vol zelfvertrouwen bent over je fotografie en klanten tevreden worden achtergelaten. Je bouwt met veel ervaring niet alleen vaardigheid op maar ook een netwerk van contacten die je kunnen helpen om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Mond tot mond reclame is nog altijd een van de beste vormen van marketing. Je wilt ook financieel flexibel blijven zolang je nog geen stabiel inkomen hebt opgebouwd. Dus als je een auto nodig hebt om naar klanten te gaan, kies voor een short lease zakelijk of een shortlease prive.

Voer een goede administratie

Wanneer je als zzp’er werkt dan zul je niet alleen moeten focussen op de opdrachten en je fotografie. Er komen ook andere zaken bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan boekhouding en belasting betalen. Zorg ervoor dat je tijd maakt voor de boekhouding en de administratie. Op deze Manier houd je je financiële zaken goed op orde.

Bouw je sociale media op

Iedereen zit natuurlijk op sociale media tegenwoordig. En dat is juist de reden dat je als fotograaf ook via sociale media de marketing moet gaan doen. Tegenwoordig is niet alleen je website de plek om je portfolio te presenteren maar ook je Instagram. Op deze sociale media kun je nieuwe klanten vinden en jezelf als ervaren fotograaf wegzetten. 

Geef een reactie