Ontgiftingstips ontgiften van je lichaam

Leestijd4 minuten

Tips voor het ontspannen ontgiften van je lichaam

Als je denkt aan afvallen en gezonder leven door te ontgiften, denk je aan het volledig veranderen van je leefstijl. Vaak zakt je dan al de moed in de schoenen, want hoe doe je dat, een streng dieet combineren met alle verplichtingen en afleidingen van de dag? Doe rustig aan, langzame verandering is uiteindelijk de beste manier om vooruitgang te boeken. Je kunt vandaag al beginnen met kleine stapjes naar een gifvrij en fit lichaam. Geen stress door diëten, dat is schadelijker dan ongezond eten!

Gebruik zuiveringszout en azijn als schoonmaakmiddel
Reguliere schoonmaakmiddelen zitten vol giftige stoffem, die vrijkomen tijdens het schoonmaken. Zuiveringszout en azijn zijn niet giftig en perfect te gebruiken voor allerlei schoonmaakklussen. Het is goedkoop en te verkrijgen bij de apotheek of drogist.

Ga naar de sauna
Als je al naar de sportschool of yoga gaat, maak dan gebruik van de sauna. De hitte doodt vele ziektekiemen en bacteriën op je lichaam. Een Turks stoombad doodt bovendien de bacteriën op je huid en opent je poriën, zodat giftige stoffen je lichaam kunnen verlaten.

Eet biologisch
Pesticiden vormen het merendeel van de giftige stoffen in ons lichaam. Het is belangrijk om biologisch vlees te eten, omdat de gifstoffen in de lichamen van dieren en de meeste omgevings- gifstoffen in vet oplosbaar zijn. Fruit en groente met het hoogste gehalte aan gifstoffen zijn perziken, appels, paprika’s, bleekselderij en nectarine. Uien, avocado’s, mais, ananas en mango bevatten de minste bestrijdingsmiddelen.

Vermijd voedsel met een hoog gehalte aan kwik
Vis bevat veel kwik. Vermijd het eten van tonijn, makreel, zwaardvis, baars, kabeljauw en haai, aangezien deze vissoorten het hoogste gehalte aan kwik bevatten. Ook voedingsmiddelen waar maissiroop in zit scoren hoog op kwikmeter. Als iets zoet is en je kunt het in de winkel kopen, kun je er gerust van uitgaan dat er maissiroop in verwerkt is.

Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen
Er is steeds meer bekend over de effecten die deze kunstmatige stoffen op je lichaam hebben, in enkele landen mogen sommige stoffen zelfs niet meer gebruikt worden. Zoetstoffen zoals aspartaam en de smaakversterker E621 zijn hulpstoffen die zeer discutabel zijn. Maak er een gewoonte van de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen te lezen, je zult versteld staan van alle schadelijke stoffen die toegevoegd worden. Op internet kun je opzoeken welke stoffen je absoluut moet vermijden.

Ontgiftende voedingsstoffen

Broccoli ontgift de lever en bestrijdt kankerverwekkende stoffen
Citroen ontgift en reinigt het darmkanaal en brengt de zuurtegraad in balans
Koriander ontgift en vermindert het kwik in je lichaam
Pruimen reinigen je darmen en voorkomt constipatie
Knoflook en ui stimuleren de lever om reinigende enzymen te produceren
Groene thee zit vol antioxidanten die je leverfunctie op peil houden en spoelt giftige resten uit je lichaam
Zaden en noten zijn makkelijk te verteren, eet regelmatig lijnzaad, pompoenzaad, amandelen, walnoten, sesamzaad en zonnebloempitten. Vermijd echter pasta’s gemaakt van noten, zoals pindakaas.
Omega-3 vetten zoals in avocado, eerste persing olijfolie en lijnzaadolie geven een olielaagje aan de darmen. Dit laagje neemt giftige stoffen op die dan het lichaam verlaten.
Artisjokken verhogen de galproductie, reinigen en beschermen de lever en hebben een reinigend effect op de nieren.
Spirulina is een natuurlijke multivitamine, met een ontgiftende en stimulerende werking op het gehele lichaam.
Bosbessen zijn een weldaad voor je darmen en hersens, en bevatten veel antioxidanten.

Drink genoeg water
Zet overal waar een kraan is een glas neer. Zodra je het glas ziet, vul het en drink het leeg. Maak er de gewoonte van om bij bepaalde routines van de dag een glas water te drinken. Bijvoorbeeld vlak nadat je bent opgestaan, als je naar het toilet gaat op je werk, als je gaat koken. Drink bij voorkeur geen water uit plastic containers. De gifstoffen in deze containers lekken in het water.

Plan wat je gaat eten en maak het zelf
Door ons drukke rooster en de vele mogelijkheden om snacks te kopen, slaan we heerlijke en gezonde voeding snel over. Als je er steeds meer de gewoonte van maakt om wat eerder te bedenken wat je gaat eten, en dit zelf bereidt en inpakt, wordt het makkelijker de verleiding te weerstaan van kant en klaar eten te halen.

Stop met roken
Dit zou al overbodig moeten zijn, maar ik herhaal het toch. De rook van sigaretten zit vol met schadelijke chemische stoffen, niet alleen van de tabak, maar ook toegevoegde chemicaliën en bijproducten die vrijkomen bij het verbrandingsproces.

Verwarm of bewaar geen voedsel in plastic
Het meest ongezonde is wel het verwarmen in plastic in de magnetron. Des te flexibeler het plastic, des te meer gifstoffen, waarbij plastic folie het ergste is. Dit geldt ook voor de wegwerpbekers waar je koffie uit drinkt. Ook bevatten blikken voedsel van binnen een plastic laag om het voedsel niet tegen het metaal te laten komen. Deze plastic laag lekt ook gifstoffen in het voedsel.

Neem meer planten in huis
Hoe gek het ook klinkt, de lucht in je huis is vaak meer vervuild dan de lucht buiten. Binnenplanten filteren en reinigen de lucht en geven je wat extra zuurstof!

Geen stomerij
Een stof die gebruikt wordt bij het chemisch reinigen, Perchloroethyleen, staat bekend als een kankerverwekkende stof. “Milieuvriendelijke” stomerijen gebruiken een alternatief, DF-2000, wat iets minder schadelijk is. Het is beter gewoon nat te wassen.

En heb je eenmaal de smaak te pakken, dan hier wat stappen voor de echte detox doorzetter, je kunt dit een paar dagen proberen of langer, zo lang je je er goed bij voelt:

– Stop met suiker en witte meelproducten, zoals brood en pasta
– Eet zoveel mogelijk vezels (fruit en groente)
– Kijk geen of nauwelijks tv, beperk het gebruik van internet en je mobiel
– Zie vaak de humor in van situaties en lach zo vaak als het kan. Probeer op straat regelmatig naar de lucht te kijken.
– Stop met roddelen
– Doe aan yoga en meditatie, en slaap acht uur per dag. Concentreer je een aantal keer per dag op je ademhaling.
– Stop met het eten van vlees en bewerkte voeding. Eet alleen voedsel waar geen ingrediëntenlijst op zit, zoals fruit, groente en noten.
– Drink geen of minder alcohol en cafeïne. Stop met alcohol, koffie, thee en andere dranken met cafeïne. Is dit te moeilijk, houd het dan bij een of twee kopjes per dag. Probeer alternatieven te drinken, zoals versgeperst
vruchtensap, smoothies, tarwegras, gemberthee en kokosmelk.
– Een darmreinigingsprogramma, bijvoorbeeld op www.naturalswiss.nl