Tapenade

Leestijd1 minuut

Tapenade

Een tapenade is een koude saus bereid uit olijven en kappertjes. Het is een Provençaals afkomstig product, het woord stamt dan ook van tapéno, Provençaals voor kappertje. De allereerste uitvoering van tapenades stamt uit circa 1895.  In dat recept worden kappertjes, olijven, ansjovis, mosterd en gemarineerde tonijn fijngemalen en vermengt met olie, cognac en Provençaalse kruiden.

Tegenwoordig lijken de vele variaties weinig meer op een van de originele recepten. Sauzen zoals tapenades worden veel gebruikt in Mediterrane keuken. Veelal worden deze sauzen, zoals tomatentapenade en pesto, verkocht als tapenade. Al is dit niet geheel terecht aangezien een pesto is gemaakt op basis van basilicum. Tapanade wordt ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. Het kan dienen als borrelhapje (op een toastje), broodbeleg, saus (door en over pasta-soorten) of dressing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *