Wat is het verschil tussen Pale Ales, IPAs en Double IPA?

Als je van bier houdt, bitter, hoppig en knapperig, dan is de familie van pale ales de plek om naartoe te gaan. Benieuwd wat een pale ale bleek maakt? Of een India pale onderscheidt van een reguliere pale? Goede vragen en wij hebben de antwoorden in dit blogartikel voor je uiteengezet. Nuttige informatie voor bij een IPA bestellen.

Je kunt deze bieren zien als een spectrum met mildere pale ales aan de ene kant en agressief gehopte dubbele IPA's aan de andere kant. Er is veel variatie binnen het spectrum en natuurlijk een uitzondering op elke regel, maar je kunt dit als algemene vuistregel volgen.

Pale Ales

Ze worden zo genoemd omdat ze worden gebrouwen met lichter geroosterde "bleke" mouten. Pale ales hebben doorgaans een gelijkere balans tussen mout en hop. De hop is zeker aanwezig, maar redelijk matig. Bieren om te proberen: Sierra Nevada Pale Ale, Fresh Hop Pale Ale van Great Divide Brewing Company en Anchor Liberty Pale Ale.

American India Pale Ales (IPA's)

Hoewel de Engelse stijl van IPA's nog steeds wordt gebrouwen, hebben Amerikaanse brouwers er ook hun eigen draai aan gegeven. Engelse IPA's worden over het algemeen nog agressiever gehopt, waarbij de balans van hop-en-mout zeker ten goede komt aan de hop. Amerikaanse IPA's hebben typisch harsachtige aroma's van dennen en bittere grapefruit. Bieren om te proberen: 60 minuten IPA van Dogfish Head Brewery, Centennial IPA van Founders Brewing Company en Ranger IPA van New Belgium Brewing Company.

Dubbele IPA's

Ook wel "Imperial" IPA's genoemd, deze unieke Amerikaanse stijl neemt de hunkering naar hop en rent ermee. Deze gebruiken meestal het dubbele of zelfs het drievoudige van het typische aantal hop, maar voegen ook meer mout toe om in balans te komen. Het resulterende bier heeft enorme hoppige hoge en diepe moutige diepten met een hoog alcoholpercentage. Bieren om te proberen: Stone Ruination IPA van Stone Brewing Co., White Knuckle Double IPA van Marin Brewing en Hopslam Ale van Bell’s Brewing Company.

English India Pale Ales (IPA's)

IPA's werden oorspronkelijk gebrouwen als extra gehopt bier voor de lange zeereizen van Engeland naar India, gebruik makend van de speciale conserverende eigenschappen van hop om het bier vers te houden. Deze IPA's werden – en worden nog steeds – gebrouwen met Engelse hop en neigden naar aardse, houtachtige en pittige smaken. Bieren om te proberen: 400 Pound Monkey van Left Hand Brewing Company en Brooklyn East India Pale Ale van Brooklyn Brewery. We hopen dat je met ons artikel genoeg inspiratie hebt opgedaan en meer weet over de verschillen tussen deze verschillende soorten bieren!

Geef een reactie