Vestingstad Valkenburg

Leestijd1 minuut

Vestingstad Valkenburg

Valkenburg aan de Geul, de bekende toeristenplaats, gelegen rondom de kasteel heuvel. In het huidige Valkenburg is maar weinig terug te herkennen van de middeleeuwse vestingsstad.

Het Kasteel

De geschiedenis van het kasteel van Valkenburg gaat terug tot de 11de eeuw. Toen werd er op de kasteelheuvel een houten woontoren met enkele verdedigingswerken. Tijdens de 12e eeuw werd de houten toren vervangen door een enorme woontoren opgetrokken uit natuursteen. Toen deze werd verwoest bouwde men een mergelstenen toren. Het dorpje dat ontstaan was rond de kasteeltoren breidde zich uit tot een dorp.(BRON: Wikipedia, nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Valkenburg)

De Vesting

In de 14e eeuw werd Valkenburg een vestingstad. Het kasteel had niet meer als basis een woontoren maar werd een groot complex. Rondom het dorp, gelegen aan de voet van de kasteelheuvel, werd een stadsmuur gebouwd. Valkenburg wordt een vestingstad. Tijdens de Middeleeuwen hebben er veel oorlogen plaatsgevonden in Valkenburg.

De Ruine

De macht van het kasteel van Valkenburg eindigde in de 17de eeuw. In 1672 werd het kasteel opgeblazen door de Staatse Troepen die het kasteel veroverd hadden. Bij een bezoek aan Valkenburg ziet men de kasteelruine hoog op de kasteelheuvel. Het is de enige hoogteburcht van Nederland. Van de stadsmuren zijn slechts enkele restanten behouden gebleven. Lopend door de straten van Valkenburg valt niet meer op dat hier ooit een sterke vesting lag waarbij de machtige ridders woonde op het kasteel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *