Wat is linkbuilding

Als je ooit hebt geprobeerd om jouw website hoger in de zoekresultaten te krijgen, dan ben je wellicht de term ‘linkbuilding’ tegengekomen. Maar wat is linkbuilding nu eigenlijk? In essentie verwijst het naar het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar de jouwe. Deze backlinks zijn als stemmen voor jouw site, waardoor zoekmachines zoals Google denken dat jouw content waardevol en relevant is, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Linkbuilding is niet alleen een kwestie van zoveel mogelijk links verzamelen; de kwaliteit en relevantie van de links zijn minstens zo belangrijk. Een link van een vertrouwde bron binnen jouw industrie kan veel meer gewicht in de schaal leggen dan een link van een obscure of ongerelateerde website. Dus, als je bezig bent met het opbouwen van jouw linkprofiel, richt je dan op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks die daadwerkelijk waarde toevoegen aan jouw site.

Strategieën voor linkbuilding

Er zijn verschillende manieren om aan linkbuilding te doen. Je kunt bijvoorbeeld gastblogs schrijven voor gerelateerde websites of gebruikmaken van directories en social media profielen om jouw website te promoten. Daarnaast kun je bestaande relaties aanspreken en vragen of zij naar jouw site willen linken. Het belangrijkste is om creatief te zijn en te focussen op het bouwen van relaties; zo kun je een netwerk opbouwen dat niet alleen waardevol is voor linkbuilding, maar ook voor jouw bedrijf in het algemeen.

Hotjar

Hotjar is een onmisbare tool voor iedereen die zich bezighoudt met online marketing of user experience (UX). Het geeft je namelijk inzicht in hoe gebruikers zich gedragen op je website door elke klik en muisbeweging vast te leggen. Met deze informatie kun je knelpunten in de gebruikersreis identificeren en verbeteringen doorvoeren die de ervaring voor jouw bezoekers optimaliseren.

Wat Hotjar zo krachtig maakt, is dat het verschillende functies combineert om een compleet beeld te geven van gebruikersgedrag. Heatmaps laten zien waar bezoekers het meest klikken en scrollen, terwijl opnames van gebruikerssessies je letterlijk over de schouder van jouw bezoekers laten meekijken. Directe feedbackfuncties en enquêtes bieden je bovendien de kans om rechtstreeks van gebruikers te leren wat zij vinden van jouw site.

Waarom hotjar onmisbaar is

Voor marketeers en UX-designers biedt Hotjar concrete aanknopingspunten om websites te verbeteren. Stel je voor dat je via Google Analytics ziet dat bezoekers afhaken op een bepaalde pagina. Met Hotjar kun je vervolgens heatmaps en opnames gebruiken om te onderzoeken waarom dit gebeurt. Misschien vinden bezoekers de call-to-action niet of worden ze afgeleid door andere elementen op de pagina. Dankzij Hotjar kom je erachter en kun je gerichte aanpassingen maken.

Geef een reactie